Varannan svensk kan tänka sig att boka en kryssning i Medelhavet eller Karibien – 8 av 10 tycker att maten ombord är viktigt vid val av kryssning. I åldersgrupperna 18-29 år samt 30-49 år svarar man oftare att man helst skulle vilja kryssa i Karibien vid en eventuell kryssningssemester utomlands. Nästan hälften av alla svarande väljer Karibien.

På frågan: ”Skulle du kunna tänka dig att boka en kryssning i Medelhavet, Karibien eller liknande för din semester?” svarar 50 % av svenskarna Ja (Ja absolut eller Ja kanske). Det framkommer i en undersökning gjord av undersökningsföretaget Novus, som på uppdrag av Royal Caribbean Cruises Ltd (RCCL) har kartlagt svenska folkets attityd till kryssningar. Det är framförallt män som uppger sig vara positiva till att boka en kryssning och störst kryssningsintresse hos både kvinnor och män är i åldersgruppen 30-49 år.

76 % tycker att standarden ombord är viktig. För alternativet ”Standard på hytter och gemensamma utrymmen” uppger 76 % att det är viktigt i valet av kryssning.

– Hur och var man bor på semestern har blivit en allt mer viktig faktor för gästen, oavsett om det gäller hotell på land eller till havs. Det märker vi på det höga bokningstryck på våra nyaste och största fartyg som Harmony of the Seas i Karibien och Symphony of the Seas som blir världens största när det kommer till Medelhavet våren 2018, säger Johan Rudolf.

2018 tillkommer ytterligare ett nytt spektakulärt fartyg i det norsk-amerikanska rederiet RCCL. För varumärket Celebrity Cruises lanseras ett helt nytt fartygskoncept med Celebrity Edge, som blir ett av världens mest avancerade kryssningsfartyg. Här finns bland annat ”The Magic Carpet”, en gigantisk glasveranda som förflyttar sig på utsidan av fartyget mellan däck 2 och 16.

En tredjedel av de svarande uppger att de helst skulle åka med sin partner vid en eventuell kryssningssemester utomlands. Framförallt intresserade av detta är åldersgruppen 50-64-åringar, män och personer bosatta i Mellansverige. Därefter är populärast att resa med familjen. Här är det framförallt 30-49-åringar och högutbildade bland de svarande som uppger att de helst reser med familjen. Det yngsta ålderssegmentet, 18-29 år svarar oftare att de helst reser på kryssning med vänner.

8 av 10 uppger att maten är viktig vid val av kryssning. Frågan som ställdes av Novus löd: ”Tänk dig att du ska boka en längre kryssningsresa utomlands (Medelhavet, Karibien eller liknande) för din semester. Hur viktigt eller oviktigt är följande för ditt val?” Här uppger åtta av tio att maten ombord är viktigt i valet av kryssning.

– Det är kul att se att maten är en så viktig del av kryssningssemestern, säger Johan Rudolf, Country Sales Manager i Sverige för Royal Caribbean Cruises Ltd. Vi har stort fokus på maten ombord med hög kvalitet rakt över, motsvarande ett fyrstjärnigt hotell i land. Flera restauranger, både buffé och á la carte ingår i kryssningens pris. I tillägg har vi flera populära restaurangkoncept som Jamie Oliver, Wonderland, Chops Grille och Johnny Rockets på Royal Caribbean International och på Celebrity Cruises: Qsine, Murano, Luminae, Blu med flera.